STAAD - looge kulutõhus ja optimeeritud disain, mis peab vastu pidama struktuurilistele pingetele - Lääne-India

Sarabhai suurepärases asukohas asuv K10 Grand on pioneeribüroohoone, mis määratleb Indias Gujarati osariigis Vadodaras asuvate äripindade uued standardid. Piirkond on kogenud ärihoonete kiiret kasvu tänu oma lähedusele kohalikule lennujaamale ja rongijaamale. K10 palkas projekti struktuurikonsultandiks VYOM Consultantsi ja tellis neil projekti kavandada hoone, mis vastab ja ületab Vadodara ärieliidi kõrgeimaid ootusi.

See INR 1.2 miljardi suurune projekt koosneb keldrist ja 12 põrandatest, kogupindalaga 200,000 ruutjalga. Enamik selle piirkonna hoonetest on segakasutusega, kontoripinnad asuvad teiste ettevõtete kohal. K10 soovis aga piirkonda tuua midagi uut, seega kasutatakse K10 Grandi ainult kontorites. See konfiguratsioon piiraks elanike kontorielu katkestamist.

Veerguvaba ruumi loomiseks ületage kujundusprobleemid

Selle muljetavaldava struktuuri kujundamiseks pidi VYOM ületama palju väljakutseid. Hoone kõrguse ja sisearhitektuurilise planeerimise tõttu esines probleeme konstruktsiooni kujundamisega, millega organisatsioon pidi tegelema. Projektimeeskond soovis luua hoone, millel oleks kolm torni ja keskel keskel olev konstruktsioon. Konstruktsioon ulatub alumise kuue korruse jaoks väljapoole ja seejärel aheneb ülemise kuue korruse jaoks ülespoole. Selle ainulaadse kuju tõttu oli sammaste ja lõikeseinte paigutus keeruline. Lisaks nõudis arhitekt ja arendaja, et esikus oleks veeruvaba ruum. Keskne tuum vajas kõiki avalikke teenuseid ja maavärinakindla konstruktsiooni väljatöötamine oli keeruline, kuna hoone kuju meelitas rohkem külgjõude. Lõpuks oli hoone alus kombineeritud ja sarikapõhi, seetõttu oli enne ehitamist vaja hoolikalt hinnata konstruktsiooni. Praegu ehitusetapis loodetakse, et hoone saab selle piirkonna verstapostiks.

Ühenduskonstruktsioonid säästlikumaks kujunduseks

Hoone projekteerimisel oli algne plaan luua neli eraldi hoonet: kolm torni ja tsentraalne konstruktsioon. Kui VYOM hakkas STAADis disaini analüüsima, taipas projektimeeskond, et see esialgne kavandamisettepanek ei olnud ökonoomne. Selle asemel kasutas meeskond STAAD-i uue ja optimeeritud kujunduse loomiseks, et see oleks kasumlikum. Projekti meeskond otsustas kõik hooned ühendada, säästes nii raha kui ka aega. Meeskonna jaoks oli kriitiline selle muudatuse tegemine enne ehitusetappi.

Kuna see kujundus oli paigas, otsustas VYOM, kuhu paigutada struktuuritoe veerud. STAAD näitas projektimeeskonnale, et hoone kuju kõverub märkimisväärselt üheksandast korrusest ülespoole, muutes tüüpilised sirged sambad võimatuks, kuna need ületavad hoone plaani. Kreenisambad poleks samuti töötanud, sest nad oleksid lagesid oluliselt madalamaks teinud ja kontoriplaane rikkunud. Selle asemel soovitas VYOM esimese üheksa korruse jaoks sirged veerud ja üheksandast kuni kaheteistkümnenda korruseni kalduvad sambad. See kava säilitaks arhitektuuri seni, kuni see jääks IS-koodeksi nõuetele vastavaks.

Talade ja sammaste rakendamine pinge võrdsustamiseks

Teine funktsioon, mis aitas VYOMil ainulaadset ruumi luua, oli järelpingestatud talade kasutamine. Talad ei saanud olla väga sügavad, kuna arhitekt soovis võimalikult kõrgeid lagesid. Lisaks nõudis plaan, et kanalid kulgeksid mööda tala. Need talad koos sammaste ja lõikeseintega hoidsid hoones ära väänamist, võimaldades massi ja jäikuse keskpunkti külgneda. VYOM paigutas sambad nii, et külgjõud toetuks täielikult hoone keskele. Kõik lõike-, tõsteseinad ja sambad olid korraldatud nii, et need taluksid 70% külgjõust. Veeruvaba ruumi tagamiseks fuajees kasutas VYOM hoone ülejäänud põrandate jaoks 20-jalgade talasid ja konsoolplaate.

STAAD-i kasutades mõistis VYOM, et hoones on endiselt kõrgepinge piirkond. See ala tekkis üheksandal korrusel klassifitseerimise veergude vahe tõttu. Üheksas korrus kannab suurt koormust, seetõttu oli vaja disaini kohandada. Kui projektimeeskond selle olukorra mõistis, suutsid meeskonnaliikmed suunata suunatava jõu üheksanda korruse taladest eemale armatuuri ja samadele taladele asetatud kaablitega.

Säästke tuleviku töökoha kujundamise aega

STAAD-i kasutades vormistas VYOM kuu jooksul kogu hoone kavandi joonistega. STAAD säästis projektimeeskonda märkimisväärselt aega kogu projekteerimisetapi vältel, mis võimaldas kuu jooksul peaaegu 70-i kujundus iteratsioone nii kujunduslähenemiste kui ka lõpliku kujunduse jaoks. STAAD vähendas nende iteratsioonide kavandamiseks ja analüüsimiseks kuluvat aega. Rakendus võimaldas ka nendel iteratsioonidel ja kujunduse muudatustel IS-koodist kinni pidada hõlpsasti kasutatavas keskkonnas.

Projekt vastas kõigile arhitekti ja arendaja nõuetele ning ehitamine on pooleli. Kauaoodatud hoone näib olevat identne 3D mudeliga ja äripinnad on kasulikud ilma takistusteta. Asudes kesklinnas, võimaldab K10 Grand sõitjatel läheduses olla kõike vajalikku, sealhulgas kaubanduskeskused, haiglad, supermarketid ja restoranid. Ruumi kuuluvad katuseterrass, ühised konverentsiruumid, puhkeruum, spordisaal ja kohvik, mis muudavad selle tuleviku töökohaks.

Uuenduslik K10 Grand projekt valiti infrastruktuuriauhindade jagamise programmi 2018 aasta finalistiks kategoorias “Struktuuritehnika”.

Jätkates pärandi edasiarendamist, jõudsid järgmised organisatsioonid sel aastal programmi 2007 aasta finalistide nimekirja 2019i infrastruktuuriauhinnad kategoorias "Konstruktsioonitehnika".

  • FG Consultoria Empresarial uuele Patrimonium'i peakontorile, mida teostatakse 100% BIM-i konstruktsiooniprojekteerimisel, Lagoa da Prata, Minas Gerais, Brasiilia
  • Sterling Engineering Consultancy Services Pvt. Ltd - Dhirubhai Ambani rahvusvaheline konventsiooni- ja näitustekeskus, Mumbai, Maharashtra, India
  • WSP ikoonilise Admiraliteedi arhiivi all asuva keeruka keldri optimeeritud kujunduse tarnimiseks, London, Suurbritannia

Autor Shimonti Paul

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Sellel saidil kasutatakse rämpsposti vähendamiseks Akismetit. Vaadake, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.